niedziela, 2 lutego 2014

Znaczenie diety a włosy cd1.

   Zdrowie włosów zależy w  dużym stopniu od odżywiania.Podobnie jak całe ciało , włosy są zdrowe i lśniące tylko gdy otrzymują wszystkie potrzebne  im substancje odżywcze.
Na wygląd włosów ma też wpływ  tryb życia - ruch  pozytywnie działa na stan układu krwionośnego, a tym samym na włosy, których cebulki  przyjmują tlen  i inne skł. odżywcze  własnie poprzez krew.
Włosy potrafią bezlitosnie  demaskować złe  nawyki żywieniowe i brak ruchu .
Jeśli ogólny stan zdrowia staje się zły , w ciągu kilku dni włosy potrafią zmatowieć , zszarzeć i nie dają się układać.

Na włosy ma wpływ przedewszystkim odpowiednia ilość  i jakośc spożywanego  białka.

Najbogatsze źródło białka znajdziemy w:  chude mięso , drób. ryby, sery i jaja , a także orzechy .
Ryby , glony morskie migdały , orzechy brazylijskie , jogurt  i biały ser mają szczególnie korzystny wpływ  na elastyczność i naturalny połysk włosów.

Produkty mączne z pełnego przemiału  oraz potrawy zawierające naturalne oleje roślinne mają duże znaczenie w produkcji keratyny  -głównego składnika  włosów.

Staraj się jeśc owoce przynajmniej trzy razy dziennie. Dostarczają one błonnika , witamin i składników mineralnych .
Unikaj tłuszczów nasyconych , znajdujących się w mięsie , nabiale i smażonych potrawach.

Zamiast pełnotłustego mleka  zacznij pić chude albo półtłuste. Zamiast śmietany uzywaj jogurtu.

Staraj się nie jeść pełnotłustych serów lecz półtłuste i chude.
Do smażenia najlepiej nadaje się oliwa z oliwek.

Takie jedzenie zawiera wszystkie  składniki odżywcze  potrzebne włosom  i jest niezbędne do pięknych włosów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz